Tandarts

foto van holle kies
Dit lijkt op afgekloven vingernagels maar is een holle kies
(tandfoto: Terence Yacovitch)

Vandaag (voor de tweede keer) naar mijn nieuwe tandarts hier. Ik heb een niet al te stevig gebit en al een jaar of vier veel klachten. Vermoeidheid, hoofdpijn, constante neusverkoudheid, slecht humeur etc. Het leek van een kies te komen, maar daar was lang geleden al een kroon op gezet en op de röntgenfoto’s was ook niks te zien. Mijn tandarts in Nederland kon de oorzaak niet vinden en na een rondgang langs een paar specialisten (KNO-ars en kaakchirurg) besloten we die kies met kroon maar te trekken. En toen bleek de kies ernaast een groot gat te hebben, dat op de foto’s werd afgedekt door het metaal van de kroon. Maar zelfs nadat die kies werd gevuld zijn de klachten, hoewel verminderd, niet volledig verdwenen.

Deze tandarts maakt er werk van. Röntgenfoto’s uit diverse hoeken, en zelfs tijdens het boren maakt ie foto’s die hij op een scherm uitgebreid bekijkt en met me doorspreekt.

Als de vulling die hij nu heeft gemaakt de klachten verminderd dan gaat ie een keramisch element maken. Gemaakt met behulp van een computer die van een paar stereofoto’s die in de mond gemaakt worden een exact passende ‘vulling’ maakt middels een computergestuurde freesmachine. Hij liet me trots zien hoe het allemaal werkte. Het zag er indrukwekkend uit. En in plaats van de getrokken kies wil hij een implantaat (mijn tandarts in Nederland wilde een brug maken omdat een implantaat in Nederland bijna onbetaalbaar is) gaan maken.

Hij zit constant tegen je aan te praten, legt alles uit en maakt grappen. Gelukkig leukere grappen dan mijn oude tandarts, want diens gevoel voor humor was niet het mijne. Jammer genoeg kan ik niet terug praten als ie met z’n instrumenten in m’n mond zit.

De kosten van dit alles zijn ook nog eens een keer een stuk lager dan in Nederland. Wat prettig is want je wilt wel kunnen blijven lachen om aldus die dure tanden te laten zien.